Alles wat je wil weten over Tempranillo

Tempranillo druif

Vorig jaar heb ik een cursus gevold over Spanje. Vijf ochtenden werden we via Zoom vanuit Madrid onderwezen over de wijngebieden en de druiven uit dat land.

Rioja

Een bekende wijn uit Spanje is de Rioja, een gebied in het noorden. Rioja ontleent haar naam aan de rivier (rio) de Oja, een zijrivier van de Ebro. Op allebei de oevers van de rivier liggen uitgestrekte wijngaarden. De wijn uit dit gebied was de eerste Spaanse wijn met een zegel van oorsprong, wat de authenticiteit garandeerde.

Tempranillo

De meeste Rioja’s worden gemaakt van een melange van druivenrassen. De hoeksteen van de wijnen is de tempranillo. Driekwart van het wijnbouwgebied is beplant met deze variëteit. Tempranillo is ook Spanje’s meest aangeplante blauwe druivenras. Zijn thuisbasis is Rioja, maar je komt de druif in heel Spanje tegen. Verwarrend is dat de druif in veel streken een andere naam draagt. Zo kom je de druif tegen als ‘tinto fino’, als ‘tinta de toro’, als ‘cencibel’ en in de Penedes heeft de druif en Catalaanse naam, ‘Ull de Llebre’. Prachtig, dat Spaans!

Een beetje vroeg

Tempranillo betekent in het Spaans ‘een beetje vroeg’. De naam verwijst naar de vroege bloei en het vroege rijpen van de druif. De schillen van de druif zijn relatief dik en kunnen wijnen produceren met een diepe kleur en stevige tannines. Afhankelijk van waar de druif verbouwt wordt, zijn er veel verschillen in de kleur en de smaak van de wijn. In warme delen van Spanje wordt de wijn donkerder van kleur, met meer tannines. In koelere streken in het noorden is de wijn lichter en bevat deze minder tannines.

Fruit

Over het algemeen kun je stellen dat tempranillo in een gematigd klimaat aroma’s van rood fruit (aardbeien, rode kersen) voortbrengt, en in warmere klimaten zwart fruit, jam en geconfijte vruchten. Met het ouderen van tempranillo wijnen ontstaan er complexere aroma’s, de zogenaamde tertiaire aroma’s, van leer, tabaksbladeren, bosgrond en ceder. Zuurgraad, alcohol en body zijn in koelere streken meestal medium, terwijl in de warme streken de zuurgraad daalt, de alcohol toeneemt, en de wijn meer body heeft. 

En wat eet je daar dan bij?

Wijnen waar het rode fruit domineert vormen een mooie match met veel groenten. Oude wijnen die lang op hout gerijpt zijn, doen het goed bij stevige lokale vleesgerechten, zoals geroosterd lamsvlees, speenvarken of gegrilde lamskoteletjes. In Rioja zelf stoken ze de gril op met brandhout van gesnoeide wijnstokken. 

Vrijdag en zaterdag  zullen er twee rode wijnen open staan uit Spanje: een tempranillo uit Rioja en een uit Ribera del Duero. Wil je die komen proeven, dan ben je van harte welkom. Het Wijnlokaal is vrijdag- en zaterdagmiddag open, van twaalf tot zes.

Join the conversation