Het verschil tussen Franse en Italiaanse wijnen

Franse en italiaanse wijnen

Zo vlak na de feestdagen, aan het begin van het nieuwe jaar verschijnen er weer reclame’s op tv voor de zomer vakantie. Ook ik maak dan meestal mijn plannen voor het zomerseizoen en de vakantie bestemming. Als wijnliefhebber dwalen mijn gedachten altijd naar zonnige streken met goed eten en wijngaarden waar mooie wijn vandaan komt, zoals Frankrijk en Italië. De grootste wijnproducerende landen.  

Eén van de verschillen tussen Frankrijk en Italië zijn de rassen waar de wijn van wordt gemaakt. Frankrijk gebruikt de rassen die in de hele wereld bekend zijn, en welke we allemaal wel kennen. Je kent ze wel; de chardonnay, sauvignon blanc, en als rode variant de merlot, cabernet sauvignon, syrah en de pinot noir. In Italië groeien echter de Nero d’Avola, de Rondinella, Nebbiolo, Pecorino,en de Passerina. Een grote kans dat je nog nooit van de laatste van deze gehoord hebt. Italië kent meer dan 500 ‘eigen’ druivenrassen.

Internationale rassen

Sinds de jaren 70 zijn de internationale rassen, of beter gezegd, de Franse rassen zoals  de pinot blanc en de pinot noir ook in Italië aangeplant, op de hielen gevolgd door de chardonnay, cabernet sauvignon en sauvingnon blanc. Zo rond de jaren 90  kwamen daar ook de syrah en viognier bij.
Aan het eind van de vorige eeuw stonden deze internationale druivenrassen in het middelpunt van de belangstelling bij Italiaanse wijnmakers. Maar een land met zoveel van oudsher ‘eigen druivenrassen’ heeft goud in handen. Inmiddels verschuift de focus weer naar deze variëteiten. De lijst van druivenrassen is lang en biedt Italië ongekende mogelijkheden om zich in de toekomst te blijven onderscheiden.

Voorkeuren

Voor mezelf is het een gevalletje ‘Ik hou van jou maar ook van hem” Ik val altijd voor een mooie Chardonnay. Wijn met fijne frisse citrusgeuren, appel een botertje, en vanille. Een rijke volle smaak met voldoende frisheid. Deze wijn komt in Frankrijk en Italië voor. Maar van de Italiaanse Arneis kan ook erg genieten. Hierin  ruik je frisse bloemen, druif, anijs en wat citroen. Wijn met een fris tinteltje en smaken van rijpe appel wat anijs en witte druiven. En dat zijn nog maar 2 druiven waar ik van hou.  

Webshop

In mijn webshop voer ik meerdere Franse en Italiaanse wijnen. Kom anders een keer langs het Wijnlokaal en dan vertel ik er nog veel meer over!

Join the conversation