Tips

10 Do’s en Don’ts voor wijn spijs combinaties

Weet je welke wijn past bij een specifieke gerecht of zeg je tegen de ober “doe mij maar de huiswijn”? Hier lees je tien tips voor wijn spijs combinaties.

Do’s

 1. Romige kaas met een witte wijn uit de Rhône
  Witte wijn uit zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van de Rhône, is smaakvol, heeft meestal niet veel hout gehad, heeft rijpe tonen en is laag in de zuren. Daarom past deze wijn goed bij een romige kaas, die vol en vet is, let op, geen geiten kaas, want daarin zijn de zuren te hoog.
  .
 2. Oesters met Chablis
  Chablis wordt gemaakt van chardonnay, door de ligging van de plaats Chablis, in het departement Yonne is de wijn ‘koeler’ en heeft de wijn hogere zuren, dan zijn broer uit het zuiden van de Bourgogne. De strakheid combineert fantastisch combineert met o.a. Oesters. Wanneer je niet van oesters houdt, of gewoon bij een eenvoudigere maaltijd wil drinken, past hij ook goed bij een salade met gerookte kip, of met schaal en schelpdieren.
  .
 3. Boeuf Bourguignon met pinot noir
  Het gerecht uit de Bourgogne, gestoofd rundvlees in wijn met diverse groenten vraagt om wijn uit dezelfde streek, rode wijn, gemaakt van pinot noir. Een wijn die niet te zwaar is en een elegantie heeft. Pinot noir is zeker geen ‘lichte’ wijn in de zin dat het een simpele wijn is, in een mooie bourgogne of goede Pinot noir zitten smaken van kersen en aardbeien, een lichte houttoets. Áls je voor een Bourgogne kies, kies dan voor een wat oudere, van minimaal 8 jaar, dan zijn de tannines wat zachter. Als je voor een goedkopere wijn wil kiezen ga dan voor een pinot noir uit het zuiden van Frankrijk of één uit de wijnlanden buiten Europa.
  .
 4. Boerenkool met merlot
  Een éénvoudig maar voedzaam gerecht welke veelal als stampot gegeten wordt vraagt ook om een wijn die eenvoudig is. Merlot is wijn met een fluweelachtige smaak, die goed harmonieert met de smaak van de boerenkool met spekjes en misschien zelfs een rookworst.
  .
 5. Pizza of pasta met Chianti
  Bij gerechten uit Italië worden altijd veel tomaten en tomatensaus gebruikt. Ook op een Pizza zit als basis vaak een tomatensaus. Tomaten hebben veel zuren en dus past de Chianti daar perfect bij. Chianti is gemaakt van voornamelijk sangiovese druiven. De kenmerken van deze populaire druif zijn onder andere zuur en tannineus. Er worden verschillende kwaliteiten Chianti gemaakt. De eenvoudige kwaliteit is goed te drinken bij een Pizza Margarita. Let wel op welke Chianti je koopt, de echt goedkope wijnen zijn echt niet lekker en vooral zuur. Eet je nou een lekkere pasta met tomatensaus, waar nog veel andere ingrediënten aan toegevoegd zijn, met een salade erbij, kies dan voor een betere kwaliteit Chianti

Do not’s

 1. Geitenkaas met rode Port
  Geitenkaas is een klein beetje stroef en heeft hoge zuren. Doe daar geen port bij. Die heeft een hoog alcohol, is zoet en heeft behoorlijke tannines. De port gaat qua smaak helemaal over de kaas heen, en botst met de zuren. Schenk bij geitenkaas een lekkere frisse witte wijn.
  .
 2. Salade met syrah
  Salade is fris en heeft voornamelijk een lage smaakintensiteit. Syrah is een druif met een hoge smaakintensiteit, heeft meestal stevige tannines en heeft vaak ook nog eens een hoog alcoholpercentage. Dat wil je niet bij een salade. Wil je toch rood drinken, ga dan voor een lichte rode wijn zoals een wijn van gamay of een pinot noir.
  .
 3. Wild peper met sauvignon blanc
  Heerlijk om in de winter een wild peper te maken. Hert, haas, wildzwijn, vlees met een volle krachtige smaak. Sauvignon blanc is een frisse wijn met veel zomerse geuren van gemaaid gras, en tropisch fruit en hoge zuren. Als je toch een witte wijn bij wild wil drinken kies dan voor een stevige wat oudere chardonnay.
  .
 4. Vis met Amarone
  Vis kan op veel manieren klaar gemaakt worden. Stoven, bakken, grillen, dat vraagt om verschillende wijnen. Er zal echter nooit een Amarone bij smaken. Deze wijn is stevig, vol en krachtig met zwoele tannines. Van de smaak van de vis blijft weinig over. Laat het visje lekker zwemmen in een lekkere witte wijn van pinot blanc of pinot gris.
  .
 5. Pittig eten met een houtgelagerde chardonnay
  Bij pittig eten wordt al snel een biertje gekozen, maar wijn kan zeker ook. Maar dan in ieder geval niet een vette chardonnay. De wijn wordt dan bitter en de pittigheid gaat erover heen. 
Kies bij pittig eten een aromatische wijn met een hoge smaakintensiteit en wat kruidigheid.

Wil jij weten hoe je het beste wijn met spijs kan combineren?
Klik dan op
WIJN PROEVEN  voor meer informatie over een wijncursus.