De magie van wijn en kaas

Wijn en kaas

Wij Nederlanders zijn gek op kaas we starten s’morgens bij het ontbijt al met een lekkere bruine boterham met kaas, bij de lunch stoppen we weer een plak kaas op ons brood, s’middags uit het werk of na school is een stuk kaas een welkome snack. Bij het diner gratineren we de bloemkool met een laagje kaas en ’s avonds bij de borrel lusten we wel weer een stukje.

Ieder land heeft zijn eigen gewoonten; In Spanje wordt de kaas als tapas gegeten, in Portugal wordt een klein lepelkaasje bij het brood vooraf geserveerd. Fransen zijn na de Grieken de grootste kaasconsumenten er wereld. Een mooie maaltijd wordt afgerond in stijl met wat kaas. Ook wordt er in de keuken veel kaas gebruikt zoals bij een Salade Parisienne. In ieder dorpje of stadje vind je op de markt de plaatselijke boeren met hun eigen kazen.

Wat je in Nederlandse restaurants veel tegenkomt is een kaasplankje aan het eind van de maaltijd met 4 of 5 stukjes kaas. Het is de bedoeling dat je de kazen in de volgorde van licht en fris naar stevig en rijp eet. Er wordt hier dan meestal één wijn bij geserveerd, en dat is heel vaak een port. Erg jammer, voor zowel de port als de kaas

Past het bij de wijn?

In de betere restaurants let men goed op de volgorde van de gerechten in combinatie met de wijn. Lichte gerechten worden gecombineerd met lichtere wijnen,  stevige gerechten met pittige smaken met  een stevige wijn. Het is me een raadsel waarom er dan bij 4 verschillende kazen, van licht en fris, via mooi gerijpt naar stevig en pittig maar 1 wijn geschonken wordt.
Terwijl, écht waar, de fantastische Brie de Meaux, de koning van de kazen werkelijk hemels smaakt met een witte Saint Joseph. En wat dacht je van een Saint Mauré de Touraine met een Sancerre.

Wil je toch een Port kies er dan in ieder geval een stevige oude kaas bij die veel smaak heeft en pittig is. De zoetere port zal daar prachtig mee harmoniëren.

Wil je meer over kaas en wijn weten?

Regelmatig organiseer ik proeverijen waarbij ik wijn en kaas combineer, we proeven 10 kazen met 5 bijpassende wijnen én een port. Daarin gaan we ontdekken wat ‘a match made in heaven’ is en wat je beter niet kan combineren. Genieten en kennis mee naar huis nemen om je familie en vrienden te verrassen met de mooiste kazen en wijn. Wil jij zo’n avond graag volgen, stuur dan een bericht via deze link. Ik hou je op de hoogte wanneer er weer een avond is. Of hou deze pagina in de gaten.

Join the conversation