Rosé alleen in de zomer?

Het hele jaar hoor je niets over rosé. Maar zodra we weer een terrasje kunnen pakken, bestellen we massaal een glas. Ik ben van mening dat je rosé veel vaker in het jaar kan drinken. Waar rosé vroeger als een slap aftreksel werd gezien van witte en rode wijn, heeft de wijn een kwaliteitsslag gemaakt. Door verbeterde technieken en meer aandacht voor het product, het terroir en de ligging van de wijngaard, worden de wijnen steeds interessanter.

Matchmaker

Een zogenaamde terrasrosé wordt vooral op het fruit gemaakt en is gemakkelijk ‘doordrinkbaar’. De stevigere, droge roséwijnen, die soms ook wat meer kleur hebben, kun je heel goed drinken bij een pizza, een pastagerecht, een carpaccio of bij vitello tonnato. Rosé is een wijn die zich gemakkelijk aanpast aan je gerecht. Wanneer wit te licht is en te hoog in zijn zuren, en een rode wijn te zwaar, is rosé een mooie matchmaker.

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Bijna overal in Europa is het verboden rode en witte wijn te mengen. Dit is alleen toegestaan in de Champagne. Daar mag pinot noir en pinot meunier gemengd worden met chardonnay, voor een roze kleur. De roze kleur ontstaat doordat de schillen korter bij het sap van de druiven zitten dan bij rode wijn. Buiten Europa is het toegestaan om rosé te maken door rode en witte wijn te mengen.

Biologisch

Veel mooie rosés komen uit de Provence. Het klimaat in de Provence is zeer geschikt om biologisch te werken. De zon schijnt er meer dan 3000 uur per jaar. Door de nabijheid van de zee en de befaamde mistral hebben ziektes en schimmels geen kans om de kwaliteit van de druiven aan te tasten. Het is technisch de moeilijkste wijn om te maken. Niet alleen de kleur van de druif zit op de schil, ook de smaak komt van de schil. Als wijnboer wil je een wijn maken die weinig kleur heeft, maar wel smaak. Dat kun je doen door allerlei gisten en andere middelen aan de wijn toe te voegen. Een boer die zijn vak verstaat zal daar niet voor kiezen, maar zal proberen een goede rosé te produceren zonder toevoegingen en kunstgrepen. Dat zijn de ware kunstenaars!

Gelukkig zijn we voor de keuze van een goede rosé niet afhankelijk van een mooie zomer. Proost! 

Join the conversation

Added to wishlist!